Najlepšie seriály roka 2019

Keď som si prešiel celý uplynulý rok, čo som videl prostredníctvom streamingových služieb ako aj v kine, zistil som, že mám pozrených viac ako seriálov a filmov, ako mal rok týždňov. Pri seriáloch som svoje hodnotenia, ktoré si zaznamenávam aj prostredníctvom svojich zoznamov na IMDB, urobil podľa dopozeranej série. V niektorých prípadoch som dokonca dopozerával aj všetky série, ktoré boli doteraz odvysielané. Koľko hodín som tým strávil, neviem. Seriály a filmy zo streamingových služieb som zvykol mať pustené pri práci na pozadí na “druhej obrazovke” alebo po večeroch na televízii. Výsledkom môjho sledovania je tento prehľad toho najzaujímavejšieho, čo som v roku 2019 videl a nehanbím sa to odporúčať.

Najlepšie nové seriály (TOP 5 bez poradia)

  • Černobyl (HBO GO)

Absolútna seriálová udalosť. Zrejme ho nájdete vo viacerých rebríčkoch a bude bodovať – právom – aj na Zlatých glóbusoch. Netreba sa báť, že nerozumiete jadrovej technike. Toto je oveľa viac o propagande a schopnosti odolávať štátnemu teroru.

  • Boys (Prime Video)

Tento rok priniesol viacero projektov, ktoré posúvajú ideu komixov na novú úroveň. Asi najďalej sa dostal tento projekt Amazonu, aj keď ani Watchmen neboli zlí. Ale to, kam sa dostali drsní Chlapci, narúša budovanie imidžu superhrdinov, ale aj tých, ktorí s nimi bojujú.

  • Bez vědomí (HBO GO)

Ivan Zachariáš je moja slabosť už od jeho reklamy na Adidas, potom prišla Pustina a teraz prišlo Bez vědomí. Urobil dobový seriál, ktorý nielen priblížil obdobie pred 30 rokmi, ale postavil z toho príbeh s exportnými rozmermi. Navyše Bez vědomí urobil takým spôsobom, že je vhodný aj pre osoby mladšie ako 18 rokov, ktoré by mohli byť “zmätené” explicitnými scénami, aké boli použité napríklad v minuloročnom Rédlovi podľa scenáru od Mira Šifru.

  • Úspech (HBO GO)

Výborný projekt európskeho HBO, ktorý s oscarovým režisérom Danisom Tanovicom urobil súčasnú kriminálnu drámu s postavami, ktoré sú medzi sebou prepojené viac, ako by si ktokoľvek myslel. Veľmi dobre napísané, aj keď – snáď – nebude veľmi vadiť možno až hollywoodske finále.

  • After Life (Netflix)

Ricky Gervais je môj obľúbenec, ktorý sa vďaka Netflixu vrátil k tvorbe pripomínajúcej skôr Office. Je to najtragickejšia komédia a zároveň najkomediálnejšia tragédia. Ako stvorené na riešenie blbých nálad.

Hodné zmienky: Watchmen, Most!, Zaklínač, Hlava 22, Spy

Najlepšie návraty (TOP 5 bez poradia)

  • Aféra (HBO GO)

V mojom rebríčku seriál, ktorý je absolútne najvyššie. Až mi je ľúto, že som ho spoznal krátko pred tým, ako prišla jeho posledná séria. No na druhej strane som videl v priebehu mesiaca všetkých päť sérií. Výborne napísané, výborne zrežírovené a výborne, autenticky zahrané. 

  • True Detective (HBO GO)

Po rozporuplnej druhej sérii sa čakalo, čo príde. Tretia sezóna, ktorý by mohol stáť ako samostatná miniséria, však asi najviac naplnila označenie z názvu, že ide o skutočnú detektívku. Nie takú, ktorú poznáme z kníh, filmov alebo seriálov, paralelne rozprávaná v troch rôznych časových obdobiach s nečakaným, o to autentickejším záverom. 

  • Big Little Lies (HBO GO)

Prvá séria Sedmiklamárok bola udalosťou. Druhá dostala nový náboj v silnej postave Meryl Streep a tom, že postavy sa museli vysporiadať so svojim pocitom viny. Pre mňa výborné posunutie témy a uchovanie energie, ktorá tak dobre “chutila”.

  • Veep (HBO GO)

Viceprezidentka je moja najobľúbenejšia politická komédia s vynikajúcou Julia Louis-Dreyfus ako (vice)prezidentkou Selinou Meyer. Selina je moja prezidentka, ktorá všetko VY-HRA-LA! Ak ste ešte nevideli, môžete si užiť všetky série, keďže seriál sa tento rok definitívne skončil.

  • Succession (HBO GO)

Výborne napísaný, ťažko ironizujúci pohľad do sveta miliardárov, ktorí vlastnia veľkú mediálnu spoločnosť, avšak nemajú kontrolu nad svojim životom. Druhá séria si udržala vysokú úroveň tej prvej a záverečný zvrat sľubuje, že sa máme aj v tretej sérii na čo tešiť.

Sklamanie roka

  • Historical Rosts (Netflix)

Omyl roka! Nie, toto neskúšajte! Humor úrovne stužkovej. Radšej si pustite roastovačky na SME.

  • Trhlina (Joj)

Bol som varovaný, že kniha je zúfalstvo, avšak som veril, že Peter Bebjak s ňou dokáže niečo urobiť. Nie, nedokázal. Zabité dve hodiny.

  • Laundromat (Netflix)

Steven Soderbergh získal slušný rozpočet, látku – podvody pod značkou Panama Papers a s hviezdami ako Meryl Streep, Gary Oldman alebo Antonio Banderas. No výsledkom je skeč šou, akú by za zlomok nakrútil John Oliver alebo Jano Gordulič. Jednoducho, nevyužitá príležitosť.

  • Good Omen (Prime Video)

Na tento projekt som sa tešil. Nedopadol zle, len nebolo to žiadne terno. Niekoľko vydarených scén spracovanie výbornej knihy to celé nezachránilo. Ak knihu nepoznáte, možno tento pocit nebudete mať, ale pre mňa je predloha seriálu jednou z najobľúbenejších kníh.

  • High Flighing Bird (Netflix)

Meno Stevena Soderbergha tu už raz bolo spomenuté. Tento projekt je lacnejší, mimo dokumentárnych vsuviek nie je postavený na vyslovených globálnych hviezdach. Ak si chcete pozrieť zákulisie športového manažmentu, pustite si na HBO GO Hráčov s The Rockom.

Komentujte cez Facebook

Related posts